واکنش بازار سرمایه به حرکت دلار

بورس تهران پس از سقوط سنگین روز شنبه، امروز شرایط متعادلی را پشت سر گذاشت.

شاخص اصلی تالار شیشه ای با رشد 0.41 درصدی موفق شد با افزایش 5623 واحدی به ارتفاع یک میلیون و 389 هزار واحدی برسد.

امروز یکشنبه 29 آذرماه، شاخص کل بورس 0.41 درصد رشد کرد و افت شدید 19 هزار واحدی در اولین روز هفته را تا حدی جبران کرد.

دماسنج اتاق شیشه ای در پایان ساعت معاملاتی یک میلیون و 389 هزار و 361 واحد را نشان داد.

در ادامه همان ریتمی که در ابتدای هفته دوباره با نماگر اصلی پیدا کرد، شاخص کل هم وزن موفق شد گامی 0.34 درصدی در سمت سبز جدول مبادلات داشته باشد.

به این ترتیب به ارتفاع 414 هزار و 250 واحدی برسد.

بورس تهران با چند روز تاخیر نسبت به افزایش نرخ دلار آزاد واکنش نشان داد که این روزها در بالاترین کانال 36 هزار تومانی معامله می شود.

در جریان معاملات امروز می توان از گروه پالایشی به عنوان پیشتاز نمادهای مثبت در بازار امروز نام برد.

نمادهایی مانند شتران، شبندر و شاوان توانستند رشد بیش از سه درصدی را برای سهامداران خود به ارمغان بیاورند.

کارشناسان آغاز رشد پالایشگاه ها را ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه در بازار جهانی می دانند.

تعلیق موقت برداشت از بورس

بررسی آمار مالکیت اشخاص حقیقی نیز حکایت از توقف موقت خروج سرمایه این افراد از بورس دارد.

شاخص ورود و خروج سرمایه از ورود 26 میلیارد پول واقعی مردم به بورس خبر می دهد.

این یک خبر مثبت است که بازاریابان را کمی برای آینده ناامید می کند.

همچنین 331 نماد مثبت و 285 نماد منفی در تابلوی معاملات امروز بورس، تعادل امروز بازار را نشان می دهد;

78 نماد در صف خرید و 32 نماد در صف فروش قرار داشتند.

امروز نمادهای فملی، شپنا، شتران، شبندر و فولاد بیشترین تاثیر مثبت را روی شاخص کل بورس داشتند.

در مقابل نمادهای میدکو، شپدیس، کگل، وپاسار و شستا  در بر دارنده بیشترین تاثیر منفی روی شاخص کل بودند.

در سوی دیگر بازار نمادهای شاوان، آریا، شراز، فرابورس و غدیر بیشترین تاثیر مثبت را روی شاخص کل فرابورس داشتند.

از طرفی زاگرس، غپینو، دماوند، پخش و هرمز بیشترین تاثیر منفی را روی این شاخص داشتند.

بیشترین خالص خرید حقیقی‌ها متعلق به نمادهای آبادا، بگیلان، لطیف، پیزد، و لپارس، بپیوند و سپیدار بود.

در لیست بیشترین ارزش‌ صف فروش نماد های غدشت، رفاه ، سفاسی، میدکو و خکاوه در این لیست به چشم می‌خورد.

بیشترین ارزش صف خرید نیز متعلق به نمادهای کمند، وسدید، کپشیر، ولانا و خبنیان بود.


چالش گاز بورس اوراق بهادار تهران

در روزهای اخیر اخباری مبنی بر اختلال گاز صنعتی در سامانه کدال منتشر شده است.

خبری که بورس تهران را تحت تاثیر قرار داد و درست زمانی که همه منتظر تغییر قیمت گاز در سال آینده بودند، خبر قطعی کامل عرضه منتشر شد.

مدتی است در بورس ها زمزمه هایی مبنی بر محدودیت گازی صنعت پتروشیمی به گوش می رسد.

چند روز پیش یکی از خبرگزاری های نفتی در صفحه توئیتر خود نوشت: «مهم نیست بیژن زنگ وزیر نفت باشد یا جواد اوجی، همیشه ساده ترین راه بستن شیر گاز پتروشیمی بوده است.

وی افزود: متأسفانه تعطیلی گاز پتروشیمی ها آغاز شده و برخی از پتروشیمی های عسلویه از خط تولید خارج شده اند.

انتشار شایعات باعث شد تا معامله گران اقدام به فروش سهام کنند.

زمانی که کمبود بنزین سرفصل اخبار را به خود اختصاص داد، شعار بازار سهام «با شایعه بخرید و در اخبار بفروشید» دهان به دهان شد.

به همین دلیل مجید عشقی رئیس سازمان بورس اعلام کرد که در حال مذاکره و رایزنی با وزرای نفت است تا با توقف گاز صنعتی، تعمیرات دوره ای شرکت ها آغاز شود.

خبر قطعی گاز صنعتی با تاخیری چند روزه در سامانه کدال منتشر شد و بورس تهران را تحت تاثیر قرار داد و درست زمانی که همه منتظر تغییر نرخ گاز در سال آینده بودند، خبر انتشار کامل آلاینده ها منتشر شد. برش منتشر شد. خبری که روز شنبه بازار را شوکه کرد و شاهد افت بالای 19 هزار واحدی شاخص بورس تهران بودیم.

و این در حالی است که چند ماه پیش مشاور تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران محمد مرندی نوید زمستان سختی را برای اروپایی ها می داد.

اما قیمت انرژی در جهان نه تنها افزایش نیافت، بلکه کاهش هم پیدا کرد و در جریان جام جهانی قطر، اروپایی ها شروع به بستن قراردادهای بلندمدت گاز کردند.

نکته جالب در مورد تعطیلی گاز صنعتی این روزها این است که شرکت پارس فولاد سبزوار (با نماد فسبزوار) یکی از شرکت هایی است که با تعطیلی گاز مواجه است.

این شرکت که بخشی از گروه آهن و فولاد است، تابستان امسال با قطعی برق مواجه شد و اکنون باید با بحران قطعی گاز مقابله کند.

اهالی بازار سرمایه می ترسند که این دومینوی تعطیلی گاز بر دیگر صنایع و شرکت ها تاثیر بگذارد.

به همین دلیل بحث افزایش قیمت سیمان مطرح شد و وزیر صامت در مصاحبه ای اعلام کرد که افزایش قیمت سیمان نداریم و شخصا این موضوع را پیگیری می کنم.

اکنون در شرایطی که سکه در حال عبور از سقف است و نرخ دلار به مرز 28 هزار تومان رسیده است، بازار سرمایه با بحران جدیدی به نام توقف گاز مواجه شده است.

پتروشیمی زاگرس یکی از شرکت هایی است که اعلام کرده با این مشکل مواجه است.

شرکتی که توانسته در 8 ماهه سال گذشته بیش از یک میلیون و 862 هزار تن متانول بفروشد و 1400 میلیارد تومان از آن درآمد کسب کند.

اما این میزان برای مدت مشابه سال جاری (گزارش 8 ماهه) یک میلیون و 900 هزار تن و درآمد 15 هزار و 939 میلیارد تومان است.

در صورت قطعی گاز، تولید این شرکت در ماه های آینده در همان حدود باقی می ماند.

پتروشیمی خراسان دیگر شرکتی است که با تعطیلی گاز مواجه است.

در 8 ماهه سال گذشته بیش از 320 هزار تن اوره فروخت و 2 هزار و 200 میلیارد تومان درآمد شناسایی کرد.

با توجه به افزایش حجم و سرعت فروش در سال جاری، این شرکت بیش از 363 هزار تن فروش داشته است و از این محل 4800 میلیارد تومان درآمد ثبت شده است.

خراسان در گزارش حسابرسی شده 6 ماهه خود 2900 میلیارد تومان سود شناسایی کرده که به نظر می رسد.

با شرایط فعلی تغییر چندانی نداشته باشد.

رقمی که نسبت به مدت مشابه سال قبل 117 درصد رشد داشته است.

اما نماد زاگرس که نسبت به دوره حسابرسی شش ماهه سال گذشته با افت 50 درصدی سود عملیاتی مواجه است.

برای شش ماهه اول سال 1.363 میلیارد تومان سود گزارش کرد.


سرنوشت قیمت خودرو تا پایان سال سرعت به چه سمتی خواهد رفت؟

آمارها نشان می دهد از ابتدای سال جاری تاکنون خودروهای داخلی به طور میانگین 28.2 درصد افزایش قیمت داشته اند.

با این حال، شتاب افزایش قیمت در 2 ماه گذشته افزایش یافته است. حال سوال اینجاست که آیا روند افزایشی قیمت ها تا پایان سال ادامه خواهد داشت؟

به نظر می رسد قیمت خودرو در روزهای پایانی سال تحت تاثیر سه عامل قیمت دلاری، میزان تولید و واردات خودرو است.

آمارهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نشان می‌دهد که نیمی از مردم ایران خودرو دارند. آماری که نشان می دهد خودرو یک کالای مهم در کشور است

اقتصاد ایران و نوسانات قیمت آن برای خانوارهای ایرانی مهم است. به خصوص از سال 2017، خودرو بار دیگر به یک کالای سرمایه تبدیل شده است.

به این معنی که به غیر از استفاده مصرفی از این محصول، مردم از آن به عنوان محصولی استفاده می کنند که می تواند تورم را پوشش دهد.

در چنین شرایطی آخرین آمار از روند قیمت خودرو از ابتدای امسال نشان می دهد که میانگین قیمت خودروهای داخلی از ابتدای امسال تاکنون 28.2 درصد افزایش داشته است. البته در این میان قیمت برخی خودروها حتی بیش از میانگین افزایش یافت.

بر اساس این اطلاعات، قیمت 11 درصد خودروهای داخلی بیش از 40 درصد افزایش یافت و حتی قیمت یک محصول متعلق به زامیاد نیز 49 درصد افزایش یافت.

در این مدت 22 درصد خودروهای داخلی بین 30 تا 36 درصد و 41 درصد خودروهای داخلی بیش از 20 درصد افزایش قیمت داشته اند. این نرخ افزایش قیمت خودرو تاثیر زیادی بر سبد دارایی خانوارهایی که خودرو شخصی دارند، داشته است. حال سوال اینجاست که آیا روند افزایشی قیمت ها تا پایان سال ادامه خواهد داشت یا خیر؟

عوامل سه گانه

اطلاعات موجود نشان می دهد که قیمت انواع خودرو در ماه های آینده و به ویژه تا پایان سال جاری متاثر از 3 عامل حجم تولید و عرضه، واردات و قیمت دلار است. آمارها حاکی از آن است که مجموع خودروهای سواری تولید شده در هشتمین ماه امسال به 670 هزار دستگاه رسیده که 15 درصد بیشتر از مدت مشابه سال گذشته است و نشان می دهد تعداد خودروهای سواری تولید شده در هشت ماهه امسال. سال گذشته 87 هزار و 262 واحد بیشتر از هشتمین ماه سال گذشته است.

برآوردها نشان می دهد که شرکت های خودروسازی از ابتدای امسال به طور میانگین هر ماه 84 هزار دستگاه خودروی سواری تولید کرده اند و پیش بینی می شود در صورت تداوم میانگین تولید در سطوح فعلی، تولید خودروی سواری در سال جاری از مرز یک میلیون دستگاه عبور کند. بالاترین رکورد در چندین سال گذشته.

بر اساس آمارهای موجود، مجموع تولید خودروهای سواری در سال 2019 معادل 900 هزار دستگاه و 865 هزار دستگاه در سال گذشته است. بر اساس این اطلاعات میزان عرضه یا فروش خودرو نیز در سال جاری به تناسب میزان تولید افزایش یافته است، همه اینها بدان معناست که ادامه روال فعلی تولید و تحویل خودرو می تواند تاثیر زیادی بر قیمت داشته باشد. انواع خودرو در ماه های آینده ; چرا که سوابق سال های اخیر نشان می دهد زمانی که عرضه خودرو افزایش یافته، قیمت خودروها نیز در بازار آزاد تعدیل شده است.

دومین عاملی که ممکن است بر قیمت خودرو تا پایان سال تاثیر بگذارد، واردات خودروهای خارجی است. بر اساس برنامه وزارت صنعت تا پایان امسال یک میلیارد دلار خودرو خارجی وارد می شود. تخمین زده می شود با توزیع این میزان ارز کمتر از 100 هزار خودروی خارجی وارد بازار ایران شود.

با توجه به اینکه مسئولان وزارت صنعت پیش از این میزان تقاضای سالانه خودرو در ایران را بین 1 تا 1.5 میلیون دستگاه برآورد می کردند، این میزان عرضه خودرو می تواند بر قیمت خودرو تاثیرگذار باشد. البته باید توجه داشت که برای بهره وری بیشتر، قیمت این خودروها پس از ورود به ایران نباید با افزایش زیادی مواجه شود و در حال حاضر تردیدهایی در این زمینه وجود دارد.

افزایش قیمت 4 تا 9 میلیون تومانی این خودروهای پرطرفدار | جدیدترین قیمت پراید، کوییک، دنا، تارا و انواع پ‍ژو

اثر دلار

این اما همه ماجرا نیست و عامل دیگری نیز در قیمت خودرو نقش دارد که می‌تواند حتی اثر 2عامل قبلی را خنثی کند. به‌زعم کارشناسان عامل دیگری که اثر تعیین‌کننده‌ای بر قیمت خودروها دارد، روند نرخ دلار است.

همچنین آمارها نشان می دهد که بین قیمت بازار خودرو و ارز رابطه وجود دارد و قیمت خودرو در سال های اخیر تحت تاثیر افزایش قیمت دلار افزایش یافته است. اطلاعات مربوط به بازار ارز نشان می دهد که نرخ هر دلار آمریکا از ابتدای سال جاری تاکنون حداقل 37 درصد افزایش یافته است.

برآورد برخی کارشناسان بر این است که منحنی نرخ ارز تحت‌تأثیر رشد حجم نقدینگی، رشد کسری بودجه و افزایش تنش‌های دیپلماتیک می‌تواند تا پایان سال همچنان شیب صعودی داشته باشد.


چنانچه این پیش‌بینی محقق شود، قیمت انواع خودرو می‌تواند از این ناحیه تحت‌تأثیر قرار گیرد. به بیان بهتر در شرایطی که از یک‌سو افزایش عرضه و واردات خودرو می‌تواند به کاهش قیمت خودرو منجر شود، در مقابل، رشد نرخ ارز می‌تواند این اثرات کاهشی را خنثی کند و حتی شاید روند بازی در بازار خودرو به‌گونه‌ای ترسیم شود که دست دلار برای تعیین قیمت‌ها در آینده قوی‌تر از هر عامل دیگری باشد.

 


جریمه سنگین60 هزار میلیارد تومانی برای بانکهایی که تسهیلات مسکن

مدیرعامل صندوق ملی مسکن گفت: بانک هایی که از پرداخت به نهضت ملی مسکن خودداری کنند 60 هزار میلیارد تومان جریمه می شوند.

رهنما، مدیرعامل صندوق ملی مسکن گفت: بر اساس قانون جهش تولید مسکن، بانک ها امسال باید 360 هزار میلیارد تومان تسهیلات مسکن پرداخت کنند در غیر این صورت جریمه خواهند شد.

وی گفت: در صورتی که بانک ها تا پایان سال به تعهد خود عمل نکنند 20 درصد جریمه می شوند و این جرایم به صندوق ملی مسکن واریز می شود.

مدیرعامل صندوق ملی مسکن گفت: تاکنون کمتر از پنجاه هزار میلیارد تومان تسهیلات در حوزه مسکن پرداخت شده و بانک مسکن بیشترین تعاون را دارد.

رهنما گفت: در صورت عدم پرداخت سیصد هزار میلیارد تومان از 360 هزار میلیارد تومانی که برای حوزه مسکن در نظر گرفته شده است.

بیست درصد آن به عنوان جریمه مالیاتی توسط بانک ها وصول و در صندوق ملی مسکن واریز می شود.

در ماده چهار قانون جهش تولید مسکن آمده: بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی مکلفند حداقل بیست درصد از تسهیلات پرداختی نظام بانکی در هر سال را با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار به بخش مسکن اختصاص دهند، به صورتی که در سال اول اجرای قانون از حداقل سه میلیون و ششصد هزار میلیارد ریال تسهیلات برای واحد‌های موضوع این قانون کمتر نباشد و برای سال‌های آینده نیز حداقل منابع تسهیلاتی مذکور با افزایش درصد صدرالذکر مطابق با نرخ تورم سالانه افزایش یابد.

در تبصره پنج ماده چهار، سازمان امور مالیاتی کشور موظف شده در صورت عدم همکاری بانک ها، مالیاتی برابر بیست درصد تعهد انجام نشده را از بانک‌ها و مؤسسات اعتباری مستنکف، أخذ و به خزانه داری کل کشور واریز نماید؛ این مبلغ صد درصد تخصیص یافته تلقی و به حساب صندوق ملی مسکن واریز می‌شود


مسئولیت واردات خودرو بر عهده کیست؟ | آینده تجارت و واردات خودروه

آیا واردات خودرو شفاف است یا فرصتی برای رانت و تبعیض و جاده های فرعی و کنارگذر وجود دارد؟ بزرگراه اصلی واردات خودروهای خارجی از مسیر قانونی به نام «قانون سازمان صنعت خودرو» می گذرد.

سوال اینجاست که آیا این قانون بازار خودرو را تنظیم می کند یا خیر؟ از نگاه دولت و قانونگذار مسیر 5 ساله واردات مجاز خودرو مشخص است.

اما از خطوط سفید این قانون می توان به خطوط خاکستری اشاره کرد که چشم انداز آینده را نامشخص می کند.

31 خرداد ماه امسال سرانجام محمد باکر کلیباف، رئیس مجلس، قانون ساماندهی صنعت خودرو را برای سیدابراهیم رئیسی ارسال کرد و رئیس جمهور نیز آن را برای اجرا به وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ کرد.

بر اساس این قانون، مجلس 4 شرط برای واردات خودروهای خارجی تعریف کرده است که جزئیات آن در آیین نامه هیأت وزیران تصویب می شود.

در این قانون آمده است: در آیین نامه واردات خودرو باید مشخصات فنی خودرو با اولویت واردات خودروهای برقی، هیبریدی، ارزان قیمت، ایمن و پرکاربرد مشخص و وضعیت ارائه خدمات پس از فروش و انتقال فناوری. علاوه بر این آیین نامه،

تعیین صلاحیت فنی و حرفه ای واردکنندگان و داشتن نمایندگی رسمی خودروساز خارجی و تعیین حد مجاز واردات خودرو.

مسیرهای انحرافی

یکی از خلاءهای قانون ساماندهی صنعت خودرو بدون شک تعیین سقف واردات خودرو است چرا که مشخص نیست چه کسانی از این سقف سود می برند و سهم واردکنندگان تایید شده و خریداران احتمالی چقدر خواهد بود. طبق قانون، سقف واردات خودرو با دقت تنظیم می شود.

بازار، حمایت از تولید باکیفیت داخلی و رعایت منابع ارزی کشور با اولویت استفاده از ارز برای کالاهای اساسی و کالاهای ضروری در آیین نامه مصوب دولت مشخص شده و مجوز واردات خودرو فقط برای پنج خودرو صادر می شود. سال ها.

واضح است که تعیین سقف واردات خودرو 2 چالش جدی را به همراه دارد.

نخست اینکه ممکن است سیاست گذار و تصمیم گیرنده به بهانه تنظیم بازار داخلی، مسیر واردات را تحت فشار و لابی خودروسازان داخلی مسدود کنند.

ثانیاً با در نظر گرفتن چشم انداز سیاست های ارزی و وضعیت ورود ارز به کشور، این احتمال وجود دارد که در شرایط کمبود ارز، واردات خودرو متوقف شود.

انتظارات قانونگذار و دولت برای تنظیم بازار با واردات خودروهای خارجی محقق نخواهد شد.

ابهام دیپلماتیک

 قانون، وزارت امنیت را موظف کرده است تا با همکاری شرکت‌های معتبر خودروسازی جهانی یا سرمایه‌گذاری مشترک با شرکت‌های عامل موجود در افق چشم‌انداز 20 ساله، مسیر ورود فناوری‌های جدید و مستقل خودروسازی را فراهم کند. یعنی تا پایان دولت سیزدهم. این

با توجه به تحریم‌ها، حکم قانونی حاکی از آن است که شاید دولت سیزدهم برای هموارسازی بسترهای لازم برای واردات فناوری ساخت و یا سرمایه‌گذاری مشترک با شرکت‌های خارجی با چالش‌هایی مواجه شود، بنابراین انتظار می‌رود چشم‌انداز واردات خودرو مبهم بماند.

ابهام اسقاط

با گذشت تنها چند ماه از ابلاغ این قانون، به تدریج مشکلاتی به وجود آمد که یکی از آنها چالش واردات خودروهای مشمول اسقاط خودروهای فرسوده است.

زیرا اکنون قانون فعلی می گوید: واردکنندگان خودرو موظفند هر خودرو را با توجه به میزان مصرف و نوع سوخت علاوه بر پرداخت هزینه وارد کنند.

گمرک با دریافت گواهی اسقاط خودرو معادل، تعداد گواهی اسقاط توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت با همکاری سازمان ملی استاندارد ایران با توجه به مصرف سوخت و قیمت خودروی وارداتی تعیین می شود.

این ضربه دولت را بر آن داشت تا تا 23 شهریور امسال لایحه اصلاح قانون ساماندهی صنعت خودرو را درخواست کند که هدف از آن مدیریت عرضه و تقاضا در بازار خودروهای سواری و کنترل قیمت به دلیل تاثیر منفی کمبود خودرو بود. 

پیشنهاد دولت این است که در صورت کمبود خودرو برای اسقاط به تشخیص وزارت امنیت، وارد کنندگان برای دریافت مجوز شماره گذاری یک درصد قیمت خودروی وارداتی را به حساب صندوق ملی محیط زیست واریز کنند. .

روز تصمیم‌گیری نهایی

سرانجام دولت در 26مرداد1401 ضوابط واردات خودرو را مشخص و محمد مخبر معاون اول رئیس‌جمهوری آن را ابلاغ کرد.

با تصمیم دولت و البته پیشنهاد وزارت صمت، واردات خودرو با قیمت زیر 20هزار یورو (فوب) مجاز شده و اولویت هم با خودروهای تا 10هزار یورو خواهد بود.

با 2شرط که نخست تخلیه خودرو بدون ثبت سفارش و تخصیص ارز ممنوع است و دوم اینکه ارزش گمرکی براساس ماده(14) قانون امور گمرکی (سیف) محاسبه خواهد شد.

تحویل؛ فقط در بورس

از دیگر برنامه های کابینه سیزدهم این است که هر خودرویی که وارد می شود فقط در بورس کالا عرضه شود و وارد کنندگان اجازه فروش آن را در بازار آزاد نداشته باشند و کارگروهی زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت و ... عضویت وزارت اقتصاد و دارایی و برنامه سازمان و

بودجه برای اطمینان از نسبت سود تجاری خودروهای وارداتی از نظر ارزش (FOB) به گونه‌ای است که مابه‌التفاوت قیمت پایه و قیمت نهایی بورس کالا معادل سود منصفانه باشد.

این امر کارساز است. گروهی که مجاز به تعیین حساب سود معاملاتی در حین تسویه و تعیین سود نهایی معاملات هستند. در زمان فروش در دسترس خواهد بود.

افتتاحیه نمایشگاه خودروهای وارداتی محصولات این شرکت های خودروسازی به ایران می آید

سیاست دولتی و پارلمانی

این سیاست دولت و مجلس است که خودرویی را وارد کند که پاسخگوی نیاز قشر قابل توجهی از طبقه متوسط ??جامعه باشد.

دلیل اولویت برای خودروهای تا سقف 10000 یورو خواهد بود.

البته این به معنای قیمت نهایی نیست، زیرا قیمت نهایی به کاربر نهایی به میزان سود معاملاتی، عوارض و البته نوسانات قیمت ارز بستگی دارد.

اما وظیفه وزارت دفاع است که تولید خودروهای اقتصادی با حداکثر 10000 یورو را توسعه دهد و علاوه بر ایجاد مشوق های سرمایه گذاری و تولید، اقدامات لازم را برای هدایت بخشی از واردات به سمت تولید و افزایش داخلی انجام دهد.

تولید. برنامه تولید داخلی واردکنندگان موضوع این بند باید به تایید سازمان صنعت، معدن و تجارت برسد.

سوال اینجاست که آیا بالاخره خودرویی پیدا می شود که مردم بتوانند آن را بخرند و رانندگی کنند؟ یا ارزهای صادراتی به واردات خودروهایی که خواسته اقشار پردرآمد جامعه خواهد بود اختصاص می یابد؟ با اراده و تصمیم دولت، واردات خودروهای سواری به عنوان سرمایه گذاری خارجی با تایید سازمان سرمایه گذاری خارجی برای استفاده در شبکه حمل و نقل شهری از این پس مجاز است.

و واردات خودروهای شماره گذاری در مناطق آزاد تجاری - صنعتی منحصر به خودروهای دو موتوره (هیبریدی) یا تمام برقی بوده و هزینه سرمایه گذاری و ساخت جایگاه شارژ بر عهده واردکنندگان می باشد.

سقف به دلار یا ارقام؟

دولت با استناد به قانون مصوب مجلس، سقف منابع ارزی مورد نیاز برای واردات خودرو بدون احتساب سرمایه گذاری خارجی را معادل یک میلیارد دلار تعیین کرد و اگر برای هر خودرو وارداتی به طور متوسط ??10 هزار یورو تخصیص داده شود، در خوشبینانه ترین حالت ممکن است.

در این صورت حداکثر 100000 خودرو مجاز خواهد بود.

بدیهی است که این میزان واردات خودرو بعید است پاسخگوی نیاز بازار باشد و مهمتر از آن سهم هر واردکننده چقدر خواهد بود؟

از سوی دیگر نباید فراموش کرد که سفارش واردات در دست بانک مرکزی است.

چرا که بر اساس تصمیم دولت، منابع ارزی مورد نیاز برای واردات خودرو بر اساس منبع ارز حاصل از صادرات، کد دارایی، سرمایه گذاری خارجی و سایر منابع مورد تایید بانک مرکزی تعیین می شود.

بنابراین احتمال تغییر تعداد خودروهای وارداتی به دلیل کمبود ارز دور از انتظار نیست و مهمتر از آن در صورت تغییر نرخ ارز، تاثیر آن بر قیمت تمام شده خودروها افزایش می یابد.

در واقع یکی دیگر از موانع واردات خودرو به تعامل وزارت حراست و بانک مرکزی برمی گردد.

چرا که این دو نهاد باید دستورالعمل های اجرایی از جمله نحوه ایمن سازی و تخصیص ارز، مشخصات فنی، خدمات پس از فروش، فناوری را صادر کنند. انتقال و تعیین صلاحیت فنی و حرفه ای واردکنندگان تدوین و اعلام و در نهایت وزیر حراست باید هر 3 ماه یکبار گزارش واردات خودرو را به ستاد هماهنگی دولت ارسال کند.

چالش دولت و مجلس

دوازدهمین ماه سال جاری در حالی که سال گذشته است و هنوز خودرویی وارد نشده است، رئیس مجلس در نامه ای به رئیس جمهور به مصوبه دولت اعتراض کرد.

اعلام کرد: بر اساس ماده 1397 در ماده 14 قانون گمرک، ارزش قیمت خرید کالا در مبدا به اضافه هزینه های بیمه و حمل و نقل و سایر هزینه ها به دفتر یکم گمرک اختصاص داده شده است و در نتیجه تصمیم دولت مبنی بر محدود کردن ارزش گمرکی خودروهای وارداتی برای حمل و نقل. فقط هزینه ها خلاف قانون است

همچنین تصمیم گیری در مورد سود تجارت بر عهده دولت است و دولت نمی تواند آن را به برخی از اعضای کابینه بسپارد.

ایراد دیگر مجلس به مصوبه دولت این است که دولت باید بر اساس قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز حدود و ضوابط استفاده از ارز را تعیین کند و تفویض اختیارات به وزارت صنعت، معدن و تجارت خلاف قانون باشد

تغییر نظر دولت

این نامه قالیباف باعث می شود دولت در اولین روز آبان ماه امسال مصوبه قبلی خود را تغییر دهد تا نظر مجلس مثبت باشد.

با این تغییر مشخص می شود که مشخصات فنی خودروهای وارداتی باید دارای استانداردهای مربوطه و از نظر آلایندگی زیست محیطی ضوابط مندرج در ضوابط فنی در حوزه کنترل و کاهش آلودگی در قانون هوای پاک باشد.

همچنین مقرر شد در راستای رعایت حقوق مصرف کننده و ارائه خدمات پس از فروش، کلیه واردکنندگان خودرو ملزم به داشتن نمایندگی رسمی و کارگاه مجاز، تامین قطعات یدکی و ارائه خدمات پس از فروش و همچنین بازرسی نقل و انتقال باشند.

مرجع فناوری در ازای واردات خودرو، وزارت صمت خواهد بود.

از همه مهمتر، دولت اعلام کرده است که صلاحیت فنی و حرفه ای واردکنندگان بر اساس سیستم یکپارچه اعتبارسنجی و رتبه بندی اعتباری تعیین می شود.