4 بازار مهم بورس جهانی
بازار سهام جهانی متشکل از چندین بازار است که به طور جداگانه فعالیت می کنند و خدمات مختلفی را ارائه می دهند. در رابطه با آموزش بازارها
1. بازار سهام
بورس یکی از زیرگروههای بورس جهانی است که معاملهگران و صرافیها با خرید و فروش سهام شرکتها و کارخانهها در آن سرمایهگذاری میکنند و سود و زیان آن را تقسیم میکنند. بورس تهران نمونه ای از این بازارهاست. معاملات در این بازار به صورت فیزیکی یا الکترونیکی در مبادلات قانونی و رسمی انجام می شود. گاهی اوقات معاملات در بازار فرابورس انجام می شود. در فرابورس که مکان فیزیکی ندارد، معامله گران به صورت الکترونیکی یا تلفنی ارتباط برقرار می کنند.
بیشتر معاملات سهام در جهان در بازار سهام ایالات متحده انجام می شود. بورس نیویورک (NYSE) و نزدک (NASDAQ) دو بورس اصلی در این بازار هستند. بازار سهام را می توان به دو بازار اولیه و ثانویه تعبیر کرد. بازار اولیه جایی است که شرکت ها سهام خود را برای اولین بار به عنوان عرضه اولیه عمومی (IPO) منتشر می کنند و سرمایه را افزایش می دهند.
بازار ثانویه جایی است که تمام معاملات و فروش ها در آن انجام می شود.
2. بازار کالا
در این بازار کالاها، مواد اولیه و محصولات خرید و فروش می شود. قیمت این کالاها بر اساس عرضه و تقاضا برآورد می شود. به این ترتیب امکان استفاده تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و مصرف کنندگان از تسهیلات بورس جهانی با دسترسی به بازار متمرکز فراهم می شود. علاوه بر این، سایر سرمایه گذاران و نوسانگران نیز می توانند در این بازار فعالیت کنند.
بازار کالا به سه دسته تقسیم می شود:
کالای جامد: محصولاتی که باید استخراج شوند. مانند طلا، نقره، سیمان، فلزات و غیره.
کالای نرم: به محصولات دامی و کشاورزی اطلاق می شود. مانند گندم، قهوه، سویا، جو، گوشت و غیره.
کالای انرژی: به آن منابع انرژی می گویند; مانند نفت، گاز، برق، زغال سنگ و غیره.
سرمایه گذاری در برخی از این کالاها مانند طلا برای حفظ سرمایه در برابر تورم استفاده می شود.
با مطالعه بازار بورس جهانی و جایگاه محصولات مختلف در کشورهای مختلف می توان سرمایه گذاری خوبی در بازار کالا انجام داد.
3. بازار اوراق قرضه
در این بازار، دولت ها، شرکت ها و موسسات هزینه های لازم را برای شروع طرح ها و پروژه های خود با جذب سرمایه به مردم تامین می کنند و به نوعی با فروش اوراق، سرمایه گذاران را در این پروژه ها شریک می کنند. آنها اوراق را با پرداخت مبلغی و تعهد به مؤسسه ناشر مبنی بر پرداخت سود از پیش تعیین شده در زمان مشخص تا سررسید می خرند.
در سررسید، اصل سرمایه نیز به سرمایه گذار بازگردانده می شود. در صورتی که شرکت یا مؤسسه منتشرکننده اوراق به تعهدات مالی خود عمل نکند، گفته میشود که در حال نکول است. بازار سهام یکی از کم ریسک ترین بازارها برای سرمایه گذاری است. به خصوص اگر اوراق توسط دولت ها منتشر شود که در این صورت احتمال نکول تقریبا صفر خواهد بود.
4. بازار ارز - فارکس
بزرگترین بازار تجارت در جهان فارکس است. فارکس مکانی است که ارزهای کشورهای مختلف در آن معامله می شود. ارزش گذاری پول ملی کشورها در این بازار با توجه به تقاضا و عرضه آن در برابر ارز سایر کشورها انجام می شود. ارزهای مختلفی مانند دلار آمریکا، پوند، ین و غیره در فارکس مبادله می شوند.
این مبادلات توسط بانک ها، شرکت های بیمه، تجار، موسسات مالی معتبر، شرکت های واردات و صادرات، صندوق های بازنشستگی، شرکت های چند ملیتی و ... انجام می شود. این مشارکت ها دلیل حجم بالای تراکنش های فارکس است. فارکس مکان فیزیکی خاصی ندارد و اپراتورها از طریق شبکه های الکترونیکی تجارت می کنند. اما بزرگترین مبادلات ارز در جهان به ترتیب در نیویورک، لندن و توکیو انجام می شود.
در بازار فارکس دو ارز مختلف با هم معامله می شوند که به آنها جفت ارز می گویند. ارزش پول اول نسبت به ارز دوم را نرخ برابری می گویند. به عنوان مثال، نرخ برابری در جفت ارز یورو-دلار برابر با مقدار دلار است که برابر با یک یورو است. به دلیل نوسانات و ریسک بالا، کار در فارکس بیش از هر بازار دیگری نیاز به آموزش دارد و افرادی که در بازار بورس جهانی آموزش دیده اند و به خوبی در آن مسلط هستند در آن موفق خواهند بود.
سرمایه گذاری در ارز راه خوبی برای جبران نوسانات نرخ ارز بین المللی و نرخ بهره و نوسانات ناشی از رویدادهای سیاسی است. معامله گران همچنین برای تنوع بخشیدن به پرتفوی خود، ارز را معامله می کنند.