افزایش سرمایه
اکثر شرکت ها در طول چرخه عمر و فعالیت خود به دلایل مختلف از جمله توسعه فعالیت فعلی، حفظ قدرت رقابتی یا اصلاح و بهبود ساختار مالی خود به منابع مالی بیشتری نسبت به آنچه در اختیار دارند نیاز دارند. یکی از راه های این بودجه جدید، افزایش سرمایه است.
مراحل افزایش سرمایه به شرح زیر است:
1- توجیه افزایش سرمایه به امضای اعضای هیأت مدیره شرکت می رسد. در طرح مذکور درصد، نحوه و محل سرمایه گذاری میزان افزایش سرمایه به طور دقیق قید شده است.
2- طرح مورد نظر از طریق سامانه کدال جهت موافقت به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال میگردد. کسب موافقت حاسبرس و بازرس قانونی شرکت نیز در این مرحله الزامی است.
3- شرکت حداکثر 60 روز از تاریخ مجوز سازمان بورس مهلت دارد اقدام به افزایش سرمایه کند. عدم شروع پذیره نویسی در مهلت مقرر، موجب ابطال این مجوز گردیده و انجام آن مستلزم دریافت مجوز جدید از سازمان بورس خواهد بود
4- پس از تایید و موافقت سازمان بورس، مجمع عمومی فوقالعاده به پیشنهاد هیئت مدیره برگزار خواهد شد. در جله مورد نظر سهامداران شرکت، افزایش سرمایه را مورد بررسی و رای گیری قرار میدهند تا تصویب شود.
5- مجمع عمومی فوقالعاده اختیار عملی نمودن افزایش سرمایه را به مدت 2 سال به هیئت مدیره تفویض میکند. و هیئت مدیره پس از طی مراحل قانونی و جلب رضایت سازمان بورس اقدام به ثبت این افزایش سرمایه نزد مرجع ثبت شرکتها مینماید.
6- پس از آنکه موضوع افزایش سرمایه شرکت در مجمع فوق العاده به تصویب رسید، موضوع در روزنامه کثیرالانتشار که به عنوان روزنامه رسمی شرکت انتخاب شده، منتشر میشود تا همه سهامداران از این تصمیم مطلع شوند. همچنین این موضوع در سامانه کدال نیز به اطلاع سهامدار خواهد رسید.
7- افزایش سرمایه به سهامداری تعلق میگیرد که در تاریخ اجرای مصوبه مجمع عمومی فوق العاده شرکت مبنی بر افزایش سرمایه، مالک سهام شرکت باشد.
از محل سود انباشته و اندوخته ها در قالب سهام جایزه یا سود سهمی
گاهی اوقات شرکت سود انباشته قابل توجهی دارد یعنی سودی که در سالهای گذشته به صورت نقدی بین سهامداران تقسیم نشده است و سال به سال انباشته گردیده و به میزان قابل توجهی رسیده است. در نتیجه شرکت تصمیم میگیرد از محل سود انباشته افزایش سرمایه خود را انجام دهد. چون در این حالت سهامداران پولی بابت اوراق جدید پرداخت نمینمایند، اصطلاحاً به آن افزایش سرمایه به روش جایزه میگویند. شرکت پس از افزایش سرمایه، سود سهمی (سهام جایزه) به سهامداران خود پرداخت میکند.
پس از افزایش سرمایه، قیمت تعادلی جدید سهام را میتوان به صورت زیر برآورد کرد:
افزایش سرمایه چیست
مثال: فرض کنید سهامدار الف تعداد 20000 سهم شرکت ب را قبل از تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده داشته است یا خریداری نموده است. آخرین قیمت سهم در روز بستن نماد در بورس و تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده 6000 ریال میباشد. در این حالت سرمایه سهامدار مبلغ 120 میلیون ریال (6000*20000) میباشد.
شرکت قصد افزایش سرمایه به میزان 30 درصد از محل سود انباشته را دارد. پس از افزایش سرمایه، سهامدار بدون اینکه مبلغی را واریز کرده باشد دارای 60000 سهم (3*20000) شرکت ب خواهد بود.
https://college.samanbourse.ir